Worteldoek

Wanneer gebruik je worteldoek?

Er gaan een hoop verhalen rond over het gebruik van worteldoek. Volgens sommigen is het een wondermiddel, anderen zeggen dat het helemaal niet werkt tegen onkruid. En dan zijn er nog een hoop toepassingen van worteldoek waar je wellicht in eerste instantie helemaal niet aan zou denken. Dus wanneer gebruik je worteldoek? En wanneer kun je beter andere middelen gebruiken? In dit artikel lees je er alles over!

Worteldoek gebruiken om onkruid in de tuin te bestrijden

Misschien wel de meeste bekende toepassing van worteldoek is als onkruidbestrijder in de (moes)tuin of onder de grindlaag op de oprit. Je gebruikt het om te voorkomen dat onkruid via de bodem kan ontkiemen en door je tuin kan gaan woekeren. Onkruid zoals berenklauw, brandnetel en zevenblad kunnen zich erg snel verspreiden en nemen zo de plek in van je tuinplanten. Met een worteldoek voorkom je dit maar hoe voorkom je dat je hiermee ook je eigen tuinplanten beperkt in hun groei. Dat is eenvoudig. Knip gaten in het worteldoek op de plekken waar je je tuinplanten neerzet. Zo kunnen deze onbelemmerd verder groeien en krijgt het onkruid geen kans meer.

Worteldoek-(2)

Wanneer heeft het geen zin om worteldoek te gebruiken?

Je hoort nog wel eens dat mensen worteldoek onder heelverhardingen, zoals het terras leggen. In die gevallen heeft het weinig zin om hier worteldoek onder te leggen. Allereerst loop je het risico dat je terrastegels niet stevig genoeg liggen en er dat deze kunnen gaan schuiven wanneer ze niet in de grond liggen. Daarnaast is de reden waarom je worteldoek onder het terras zou leggen wel logisch. Je wilt immers het onkruid dat tussen de tegels groeit bestrijden. Maar daar werkt worteldoek helemaal niet tegen. Dit onkruid wordt namelijk via de lucht aangevoerd en ontkiemd tussen je tegels. Worteldoek speelt hier dus geen enkele rol bij!

Biologisch afbreekbaar worteldoek voor tijdelijke toepassingen

Het komt ook voor dat je alleen voor een bepaald periode worteldoek nodig hebt. Een voorbeeld hiervan is bij het voorkomen van bodemerosie. Dit is het wegspoelen of wegwaaien van de vruchtbare toplaag van de grond. Dit gebeurt vaak bij bodems waar geen planten in staan. Het zijn vaak juist de wortels van planten die de bodem bij elkaar houden. Een worteldoek voorkomt dan dat de toplaag wegwaait of –spoelt maar wanneer er eenmaal planten staan is dit vaak niet meer nodig. daarom worden hier vaak jute matten voor gebruikt. Deze lossen na verloop van tijd vanzelf op en laten geen schadelijke stoffen achter in de grond.

Worteldoek gebruiken voor andere toepassingen

Naast tuinieren kun je worteldoek nog voor talloze andere toepassingen gebruiken. Bij knutsel- en hobbyprojecten bijvoorbeeld. Door een paar gaten van verschillende groottes te maken in een worteldoek en deze in een goaltje te hangen maak je in een handomdraai een leuk voetbalspel waarbij je de accuratie van je schot kunt oefenen. Of gebruik het als afschermmateriaal voor bouwhekken. Het stevige materiaal scheurt niet makkelijk maar laat wel wind door waardoor ze niet snel omwaaien. worteldoek kun je voor oneindig veel zaken gebruiken! Wat voor toepassing hebt jij in gedachten?

Posts created 39

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top