Stille ventilator

Waarom is ventileren in de zomer zo belangrijk?

In de zomer kan de buitentemperatuur flink oplopen, dit is doorgaans natuurlijk heel prettig. We krijgen meer zin om activiteiten te ondernemen en voelen ons over het algemeen beter wanneer de zon veel uren maakt. Er is ook een keerzijde aan die warmte, zeker als deze een aantal dagen of zelfs weken aanhoudt. De hitte sluipt dan langzaam onze woning binnen. Tenminste als we ramen en deuren niet gesloten houden.

Dat is dan ook het eerste wat we massaal doen. We sluiten ramen en deuren om de warmte buiten te houden. Door de zonwering te laten zakken of de mechanische installatie uit te zetten zal dit ook enige tijd goed gaan. Het is dan ook een heerlijk gevoel om vanuit de hitte buiten in een koel huis te kunnen stappen. 

Toch zit er een keerzijde aan deze methode en dat is namelijk het gebrek aan ventilatie. Door alles potdicht te houden zorg je als het ware voor stilstaande lucht. Hierdoor zal de luchtvochtigheid stijgen en de kwaliteit afnemen. Als deze luchtkwaliteit slecht wordt kun je klachten krijgen, denk hierbij aan chronisch hoesten, hoofdpijn of je kunt longaandoeningen krijgen. Daarnaast vergroot je ook de kans om een goed leefklimaat van schimmel te creëren. Deze schimmels kunnen vervolgens weer in je longen terechtkomen. Allemaal niet bevorderlijk voor je gezondheid.  Maar wat kun je er aan doen? Het antwoordt is uiteraard ventileren, maar hoe? We geven je een aantal tips.

Ventileren via een mechanische installatie

Ben jij iemand die in een appartement woont? Dan zul je vast wel bekend zijn met de mechanische ventilatie. Met deze vorm van ventilatie wordt buitenlucht in uw woning gebracht. Bij de meest eenvoudige versies zal dit er voor zorgen dat de ruimtes in de woning wel geventileerd worden maar door de opname van de warme buitenlucht zal de temperatuur in de woning uiteindelijk toch gaan toenemen. Het zou voor dit soort woningen misschien een goede optie zijn om een WTW systeem als ventilatie te gebruiken. WTW staat voor WarmteTerugWinning. 

Dit soort mechanische systemen zullen in de winter de lucht in de binnenruimtes opwarmen maar in de zomer wordt er gebruik gemaakt van een bypass systeem. De warme buitenlucht wordt via een bypass om de binnenruimtes heen geleid zodat deze de ruimte niet opwarmt. De temperatuur binnen blijft daardoor gelijk. Hierdoor kun je ventileren en toch je woning koel houden.  Benieuwd of dit ook voor u een optie is. Uw CV installateur weet u over dit systeem veel meer te vertellen.

Koelen met een ventilator

Zodra de temperatuur buiten wat is afgekoeld, bijvoorbeeld in de ochtend of de avond, zet dan een ventilator om de frisse en koele lucht sneller naar binnen te halen. Je verplaatst door de ventilator de warme lucht naar buiten en de koele buitenlucht naar binnen.  Hierdoor kun je de temperatuur in je huis dus laten dalen. Let er wel op dat je dit doet voor het slapen gaan of na het ontwaken. Want een ventilator aanzetten tijdens de nachtrust is dan weer niet goed voor de luchtwegen. Zorg er tevens voor dat ventilatierooster in je huis openstaan en schoon zijn. Dit bevorderd de doorstroom! Het open buitenraam is hierin trouwens ook geen onbelangrijk detail bij het ventileren. Wanneer je dit niet zou doen verplaats je de lucht wel maar daarmee ook alles wat zich in deze lucht bevindt. Dus als er ziektekiemen rondwaren verspreid je deze dus een stuk makkelijker.

Koelen met waterdamp

Maak gebruik van de techniek adiabatisch koelen, of simpel gezegd verdampingskoeling. De lucht binnen wordt gekoeld door het laten verdampen van water. Het mooie van een systeem is dat je dit via een losstaand bevochtigingssysteem kunt doen maar er zijn ook modellen die je kunt aansluiten op een WTW mechanisatie systeem. Ook hiervoor raden we je aan om dit de mogelijkheden hiervan na te gaan bij je service monteur. 

Hoe zit het met airconditioning dan?

Met airconditioning – het woord zegt het al – kun je de conditie van de lucht in een balans houden, denk hierbij aan de klimaat en luchtcirculatie. Het houdt naast de temperatuur namelijk ook de luchtvochtigheid op een aangenaam niveau. In de meeste van de airco systemen zit overigens ook een filter die de lucht in de ruimte reinigt en weer verspreid. Er wordt echter géén verse lucht van buiten aangevoerd. Dit betekent dus dat de conditie wordt bepaald door de lucht die in de ruimte aanwezig is. De meeste airco systemen hebben een afvoerslang om de warme lucht naar buiten te verplaatsen.Verder kan de airconditioner ook de lucht ontvochtigen door een zeer koude vloeistof die circuleert in de airconditioner, via ventilatie wordt met een lage snelheid de condensatie verhoogt en opgevangen. Een goede manier om het klimaat binnenshuis te verbeteren. Maar door het gebrek van de toevoer van lucht van buitenaf zul je toch moeten blijven ventileren om de conditie van de lucht echt optimaal te krijgen.

Posts created 39

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top