Plant terrarium gids voor beginners

Als je bent zoals ik, dan hou je van planten maar je weet niet goed hoe je ze moet verzorgen. Dan heb je vast al gekeken naar planten die weinig tot geen aandacht nodig hebben, maar ben je een beetje uitgekeken op cactussen en vetplantjes. Of je bent misschien juist wel heel goed met planten en geïnteresseerd hoe de ecosystemen van planten in elkaar zitten. Een planten terrarium is een gesloten omgeving waar de plant kan gedijen zonder veel aandacht van jou nodig te hebben. In deze blogbijdrage leren we je wat je moet weten over plant terrariums. We geven ook enkele tips over hoe je het moet verzorgen, zodat je plant een lang en gelukkig leven kan leiden!

Wat is een plant terrarium?

Een plant terrarium is een gesloten omgeving waarin planten kunnen groeien. Het kan gemaakt zijn van glas, plastic of metaal en heeft meestal een deksel. Het deksel helpt om het vocht in het terrarium te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Doordat het een afgesloten ruimte is, ontstaat er in het terrarium een eigen ecosysteem, waarbij de plant dus zijn eigen water recycled!

Hoe maak je een planten terrarium?

Dit heb je allemaal nodig;

  • Een bak (glas, plastic, of metaal) 
  • Een deksel 
  • Potgrond 
  • Stenen of grind 
  • Planten 
  • Mos (optioneel)

Instructies 

Maak je bak goed schoon voordat je er aarde of stenen in doet. Dit zal helpen om schimmel en meeldauw te voorkomen. Voeg vervolgens een laag stenen of grind op de bodem van de container. Dit bevordert de afwatering. Voeg vervolgens een laag potgrond toe. Zorg ervoor dat je het goed aandrukt, zodat het stevig is. Voeg vervolgens je planten toe! Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de planten is, zodat ze de ruimte hebben om te groeien. Tot slot voeg je een laag mos toe (optioneel). Dit houdt het vocht binnen en voorkomt dat de grond uitdroogt 

Hoe verzorg je een plant terrarium

Nu je weet hoe je een planten terrarium maakt, volgen hier enkele tips over hoe je het moet verzorgen!

  • Plaats je planten terrarium op een plek waar het indirect zonlicht krijgt. Te veel direct zonlicht kan de planten doen verschroeien of de grond te snel doen uitdrogen. 
  • Geef je planten water wanneer de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, want dat kan schimmel of meeldauw veroorzaken. Bij een gesloten terrarium is het vaak na een tijdje helemaal niet meer nodig om de planten te bewateren. 
  • Als je condens ziet aan de zijkanten van je terrarium, betekent dit dat het zijn eigen water goed recyclet. Als er te veel condensatie is, kun je het deksel een paar uur openen om wat van het vocht te laten ontsnappen. 

We hopen dat je genoten hebt van dit blogartikel en dat je je zeker genoeg voelt om je eigen plant terrarium te maken. Veel plantplezier!

Posts created 53

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top