Hoe kun je op een duurzame manier schoonmaken?

Duurzaam is een woord dat we steeds meer voorbij zien komen en ook steeds belangrijker wordt in ons leven. Vaak wordt er dan gedacht aan energie besparen, recyclen en je eigen eten kweken. Dit kan veel tijd en moeite kosten, waardoor veel mensen alweer afhaken. Gelukkig kun je ook in je dagelijkse leven wat kleinere aanpassingen doen, zoals duurzaam gaan schoonmaken! We gaan je vertellen hoe je dit doet.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Veel standaard schoonmaakmiddelen bevatten synthetische stoffen zoals: chloor, parabenen en microplastics. Stuk voor stuk schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Maar heb je deze krachtige stoffen ook per se nodig om je huis goed schoon te krijgen? Nee, gelukkig niet! Ook met schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis krijg je je huis goed schoon. Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn een stuk minder belastend voor het milieu omdat ze met natuurlijke ingrediënten gemaakt zijn. Het maken en verwerken van deze ingrediënten is een stuk makkelijker en daarom duurzamer! Ook worden de verpakkingen gemaakt van gerecycled materiaal of kun je ze hergebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld, wanneer een fles leeg is, er met ecopods weer nieuw schoonmaakmiddel in maken.

Gebruik de juiste dosering

Bij het gebruik van schoonmaakmiddelen gooien veel mensen op gevoel een scheut in het water. Zowel bij normale als bij ecologische schoonmaakmiddelen is de juiste dosering van het schoonmaakmiddel erg belangrijk. Zo voorkom je dat er een plakkerig laagje achterblijft als je schoongemaakt hebt. Ook zul je een stuk langer doen met je schoonmaakmiddel, want je gebruikt dus vaak te veel!

Flacons hergebruiken

Wegwerp dingen zoals doekjes en flacons zijn erg handig in gebruik, maar zorgen ook dat de afvalberg steeds groter wordt. Erg duurzaam en goed voor het milieu is het dus niet. Gelukkig zijn steeds meer flacons van schoonmaakmiddelen makkelijk opnieuw te gebruiken.  Wanneer een flacon leeg is, hoef je hem dus niet meteen weg te gooien. Je kunt hem opnieuw vullen met water en er een capsule bij doen. Deze capsule bevat een zeer geconcentreerd schoonmaakmiddel. Door hem te verdunnen met water maak je weer een nieuw schoonmaakmiddel en hoef je hier geen nieuwe flacon voor te kopen. Zo verminder je op een makkelijke manier meteen al het plastic verbruik.

Verpakkingen correct weggooien

Als je lege verpakkingen dan toch weggooit, doe dit dan volgens de regels die je vindt in de Afvalscheidingswijzer. Gooi de laatste restjes op de juiste manier weg. Gewone schoonmaakmiddelen kunnen meestal door de gootsteen, maar spullen zoals chloor of gootsteenontstopper moet je met de verpakking bij het restafval doen. Ga bewust om met schoonmaakmiddelen en hun verpakkingen om mee te werken aan een schoner en duurzamer milieu.

 

Posts created 39

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top