Geniet zo duurzaam mogelijk van een frietje en een snack met papieren friet- en snackbakjes

In Nederland zijn wij dol op het eten van friet en bijbehorende snacks. In elk Nederlands gezin is er vaak wel een vaste dag waarop er patat en snacks bij de lokale cafetaria besteld worden. Bijvoorbeeld elke zaterdag lekker een broodje frikandel of elke vrijdag een patatje. Cafetaria’s zijn dan ook goed vertegenwoordigd in het Nederlandse straatbeeld. In iedere stad en in ieder dorp is er wel een te vinden. Slechts een paar jaar terug waren deze cafetaria’s vaak niet zo duurzaam. Zo werd de patat en de snacks geserveerd in bakjes van plastic. Vandaag de dag zijn steeds meer consumenten bewuster van de negatieve effecten die ze hebben op het milieu en kiezen ze steeds meer voor duurzame ondernemingen, dit is niet anders bij de snackbar. Als eigenaar van een cafetaria zul je hier dus in mee moeten. Dit betekent weg met de plastic snack- en frietbakjes en kiezen voor een meer duurzaam alternatief. In dit artikel gaan we dieper in op een duurzaam alternatief: papieren friet- en snackbakjes. 

Waarom zijn plastic snack- en frietbakjes niet duurzaam?

Voordat we ingaan op het duurzaamheidsgehalte van de papieren snack- en frietbakjes gaan we eerst dieper in op de impact die plastic bakjes hebben. Waarom zijn ze eigenlijk zo slecht voor het milieu?

  • Om plastic bakjes te kunnen produceren worden er veel chemicaliën en fossiele brandstoffen gebruikt. Dit is om meerdere redenen slecht voor het milieu. Ten eerste raken fossiele brandstoffen op, dus door ze te gebruiken putten we de aarde uit. Daarnaast stoten we veel CO2 uit als we fossiele brandstoffen en chemicaliën gebruiken bij het productieproces. Dit draagt sterk bij aan de opwarming van de aarde.
  • Ook is er veel water nodig voor het produceren van plastic. Gezien de droogte die overal ter wereld heerst is dit zeer onwenselijk. 
  • Plastic wordt doorgaans niet dichtbij huis geproduceerd, maar in verre en arme landen. Ook dit is om meerdere redenen niet duurzaam. Ten eerste kunnen de arbeiders doorgaans niet rekenen op een veilige werkomgeving en op een goed salaris. Daarnaast moeten de plastic bakjes van ver getransporteerd worden. Dit gebeurd vaak per vliegtuig of schip, waardoor het transport ook zorgt voor de nodige CO2-uitstoot. 
  • Tot slot zijn bakjes gemaakt van plastic niet biologisch afbreekbaar. Vaak komen ze terecht in de natuur, waar ze voor altijd blijven liggen. Hierdoor is er in onze oceanen een plastic soep ontstaan, dit is een ophoping van plastic. Dit is slecht voor de dieren, maar ook voor onszelf. Want, zodoende komt er microplastic terecht in ons eten en drinken. 

Waarom zijn papieren snack- en frietbakjes wel duurzaam? 

We weten nu dat plastic snack- en frietbakjes slecht zijn voor het milieu. Maar, waarom zijn hun papieren alternatieven wel zo duurzaam? We hebben de belangrijkste argumenten hieronder voor je in een overzicht geplaatst. 

  • Papieren friet- en snackbakjes worden veel milieuvriendelijker geproduceerd. Doorgaans zijn ze vrij van chemicaliën en zijn er weinig tot geen fossiele brandstoffen nodig om ze te produceren. Tijdens het productieproces wordt zodoende veel minder CO2 uitgestoten.
  • De papieren bakjes worden gemaakt van FSC® gecertificeerd papier. Deze papiersoort wordt gemaakt van speciale bomen die gekapt worden onder verantwoord bosbeheer. Deze bomen komen uit bossen die rust krijgen na de kap, zodoende kunnen ze weer aangroeien. 
  • De papieren bakjes worden doorgaans dichtbij huis geproduceerd. Ze hoeven daardoor niet per schip of vliegtuig worden getransporteerd, maar dit kan via meer duurzame alternatieven. Het transport gaat gepaard met minder CO2-uitstoot dan het transport van plastic bakjes. 
Posts created 53

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top